Vrijdag 29 april 2011:
Uit de verschillende voorstellingen (zowel film, dans als theater) hebben we toch een aantal interessante elementen kunnen halen voor ons project.
Een aantal mensen uit onze groepen hebben Ballet menu gezien waarbij er binnen één van de bedrijven sterk met wit-zwart contrasten werd gespeeld. Dit paste zeer goed binnen de opdracht die zij hebben, namelijk het maken van een schimmenspel.
Het balletstuk bestond uit vier verschillende bedrijven met telkens een verschillende choreograaf. Dit zorgde ook voor contrasten tussen de bedrijven. Het ene was zeer strak, donker, een beetje futuristisch met elektronische muziek terwijl het andere zeer klassiek en gevoelig was met vloeiende bewegingen en veel licht.
De film van Banksy, “Exit through the gift shop” was voor zowel de PO’ers als de CO’ers zeer interessant. De CO’ers haalden hieruit hun inspiratie om bv. foto’s te gaan nemen van graffiti in een levenloze stad, namelijk Doel. De PO’ers zagen dan weer inspiratie in het werken met stencils dat eigenlijk een soort van silhouet weergeeft.
Algemeen kunnen we de film ook zien als een contrast omdat Banksy, die met opzet op de achtergrond wil blijven, tegenover een ware hype rond kunst komt staan.
De PO’ers zijn deze vakantie samengekomen om te brainstormen rond het thema en een verhaal te verzinnen voor het schimmenspel. Uiteindelijk kwamen ze uit op twee personen die vriendelijk tegen elkaar aan het praten zijn in het station. Hun gedachten worden weergegeven op de muur achter hen in de vorm van een schimmenspel. Dit stellen eigenlijk gedachteballons voor. In de gedachten van de ene persoon krijgen we prinsesjes te zien met hoepelrokken en parapluutjes terwijl we in de andere gedachteballon wreedaardige Vikings met bijlen zien. Beide groepen proberen uit te breken en benaderen elkaar op een specifieke manier. De Vikings lopen als barbaren naar de vrouwtjes, terwijl de vrouwtjes zeer rustig stappen. Uiteindelijk botsen ze tegen elkaar en wordt er een monster gevormd. Hiermee eindigt dan ook de conversatie tussen de twee personen op de voorgrond.
Aangezien de MO’er binnen het groepje nog niet echt iets wist van ons idee, kan hij nu beginnen brainstormen over hoe hij het zal aanpakken. Hij heeft tijdens de samenkomst een idee gegeven van wat hij wou doen. Hij zal voor de twee personen een refrein tegenover een strofe zetten. Bij de prinsesjes komt popachtige muziek met de harp van Céline. De Vikings krijgen een zwaarder, elektronisch thema. Dan zorgen de PO’ers voor een overgang van minstens 16 seconden zodat hij er een bepaald geluid kan op plaatsen dat uitmondt in dissonante klanken voor het monster.
De CO’ers hebben ook een grondige bespreking en brainstorm gehouden over de mogelijke inhoud van het tijdschrift. Ze kwamen tot het besluit zowel tekst, beeld als fotografie in samenhang met poëzie te integreren.
Ten eerste willen ze in het tijdschrift een rubriek ‘Vis noch vlees’ integreren. Deze rubriek zal handelen over het contrast tussen verschillende culturen, zowel bij Joodse, Turkse als Vlaamse jongeren. Door drie mensen van een verschillende cultuur te betrekken, zullen ook verschillende contrasten naar voren komen. Enerzijds over generaties heen, anderzijds tussen de traditionele en de moderne cultuur.
Vervolgens kwamen ze ook op het idee om zelf een moderubriek te creëren. Hiervoor zouden ze, gewapend met chique kleren en een camera, naar het spookdorp Doel trekken. Daar gaan ze in kraakpanden kunstzinnige foto’s maken zodat het contrast geschetst wordt tussen de feestelijke kledij en het verval en de straatkunst.
Om beeldende kunst te betrekken willen ze drie verschillende kunstenaars integreren: Wim Delvoye, Tom Sachs en Marcel Duchamp. In het tijdschrift zullen ze deze kunstenaars enerzijds kaderen binnen een objectieve context en anderzijds opnemen in een zelfgeschreven column.
Ze speelden tevens met het idee om het thema contrast te benaderen, vertrekkend vanuit oude volkssprookjes die ze naast een moderne bewerking plaatsen.
Ten slotte zullen ook films aan bod komen die aansluiten bij het thema door ze te bespreken in een klein tekstje.
Over het presentatiemoment kunnen we nog niet veel vertellen. Wel hadden we er al aan gedacht een soort van marktkraampje waarbij we onze waren (postkaartjes met foto’s uit het tijdschrift en beelden van het schimmenspel) aan de man brengen, maar dit idee is nog niet concreet. Het idee erachter is om de studiereis van volgend jaar wat te kunnen bekostigen met de opbrengst.
Ook hadden we eraan gedacht om de projectie van het schimmenspel niet op een muur te doen, maar een andere manier te onderzoeken zoals het projecteren op dozen, lamellen, …
- Jori